AANLEVERSPECIFICATIES

Voor het beste eindresultaat ontvangen we je drukbestanden graag conform
onderstaande aanleverspecificaties. Heb je vragen of lukt het niet om het bestand
op deze manier op te maken? Neem gerust contact met ons op,
we helpen je altijd verder!

AANLEVERSPECIFICATIES DRUKWERK
Bestandsformaat > bij voorkeur in (certified) PDF, dit is een drukklaar bestand en kan gegenereerd worden uit grafische programma’s. (Office programma’s zoals Word zijn hier minder geschikt voor).

Paginaformaat > elke pagina dient te zijn voorzien van 3mm afloop rondom, dit is de snijmarge. Let op dat de foto’s en achtergrondkleuren doorlopen in de snijmarge, zodat er geen witranden ontstaan. Teksten en dergelijke minimaal 3-5mm van de snijlijn af plaatsen. Bij toepassing van kaders rondom de pagina kan er een kleine afwijking ontstaan door het snijden.
Lettertypes > bij opslaan van het PDF bestand de gebruikte lettertypes omzetten in contouren of insluiten in het bestand.
Kleurgebruik > bij drukwerk alleen bestanden aanleveren die zijn opgebouwd uit CMYK en/of PMS. Als er geen PMS kleuren nodig zijn, dan de eventueel aanwezige PMS kleuren omzetten in CMYK. Voor offset druk geldt een maximale bedrukking van 280% (totaal percentage van C+M+Y+K), een hogere waarde kan problemen geven bij het drogen van het drukwerk.
Bedrukking in zwart > belangrijk bij zwartdruk (1/0 of 1/1) is dat het zwart in het bestand niet is opgebouwd uit CMYK. Wil je echter een diepere zwarte kleur bereiken, dan is het aan te bevelen om juist wél CMYK waarden te gebruiken (Bijvoorbeeld 50% Cyaan / 40% Magenta / 40% Yellow / 100% key (zwart)) echter dan wordt het ook automatisch een full color bedrukking. Kleine teksten en lijnen worden strakker in 100% zwart.
Resolutie > > bij voorkeur 300 dpi, minimaal 150 dpi.
Lijnen in het drukbestand: minimaal 0,25pt dikte, en bij voorkeur alleen uit zwart opbouwen voor een strakker
eindresultaat.
Overdruk > wit mag niet op overdruk staan in het bestand, dit valt uiteindelijk weg bij het drukken.
Brochures geniet: we ontvangen graag het gehele bestand inclusief de cover in een PDF waar de pagina’s onder
elkaar in leesvolgorde staan (dus geen spread). Het aantal pagina’s dient een veelvoud van 4 pagina’s te zijn!
Brochures met gelijmde rug of boeken: we ontvangen graag het bestand van alleen het binnenwerk in een PDF waar
de pagina’s onder elkaar in leesvolgorde staan (eveneens een veelvoud van 4 pagina’s). Daarnaast de omslag als
apart PDF bestand, inclusief de rug (spread). LET OP: de omslag bestaat altijd uit 4 pagina’s, maar als de omslag aan

de binnenzijde onbedrukt blijft hoeft deze niet aangeleverd te worden. Bij bestelling zullen wij de juiste rugdikte
aangeven en/of een opmaaktemplate toesturen.
Veiligheidsmarge > Bij brochures of boeken adviseren we de teksten minimaal 10mm van de snijlijnen te plaatsen.
Bij een softcover boek of brochure zit er een extra rillijn in de omslag op 4mm vanaf de rug. Let op dat de bedrukking niet doorloopt tot de rugzijde, omdat de lijm die gebruikt wordt bij deze bindingswijze beter hecht op papier
dan op inkt.
Stans-, ril- of perforatielijnen > Deze aangeven in het bestand met een extra steunkleur (100% magenta) in een
aparte laag in de PDF.
UV spot, preeg of foliedruk > Voor extra afwerkingsopties graag een apart drukbestand in dezelfde afmeting als het
drukbestand. Hierin de exacte positie van de UV spot, preeg of foliedruk, in 100% zwart (let op, geen kleurverloop)
AANLEVERSPECIFICATIES SIGNING

Speciaal voor signproducten, zoals roll-up banners, spandoeken, vlaggen en geprint behang gelden andere aanleverspecificaties dan voor drukwerk op papier.
Belangrijke tips voor een optimaal resultaat

  • Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk de bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.
  • Maximaal 30.000 pixels per zijde, maximaal 1 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
  • Gebruik nooit de optie “aanleveren als JPG” om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
  • Wij raden “downsamplen” tijdens het opslaan van de PDF af.
  • Pas de resolutie aan als je je bestand op schaal aanlevert.
  • Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
  • Houd 1 cm als veilige marge aan binnen het afgewerkte formaat. We raden aan om hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten te plaatsen i.v.m enkele millimeters afwijking tijdens het frezen/snijden. Houd specifiek rekening met smalle randen in de print, hierbij valt een afwijking extra op.
  • Voer geen bewerkingen, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat, in Acrobat uit. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
  • Lever geen versleutelde PDF bestanden aan.
  • Als je een JPG bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt dit profiel niet ingesloten door ons systeem en zal het standaard profiel (FOGRA39 of sRGB) aan het bestand worden toegewezen. Om dit, en dus kleurproblemen in de print, te voorkomen raden wij aan het bestand aan te leveren als PDF met ingesloten kleurprofiel.

Tenslotte, afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden.

LETTERTYPEN EN LETTERCONTOUREN

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in, in de PDF.

LAGEN IN DE PDF

Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s tijdens de verwerking van het bestand en maakt deze onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Laagopbouw wordt tijdens de geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden.

AFLOOP

Voor de signproducten geldt een afloop van 1 cm rondom. LET OP: Lever je bestanden zónder snijtekens aan.

OVERDRUK & TRANSPARANTIE

In de voorbereidingssoftware wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd.

Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.

Tips:
1. Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
2. In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu ‘Weergave’ bij ‘Voorvertoning overdruk’.
3. Door de cursor in de opmaak te plaatsen, is te controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.

Let op! Het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) is representatief voor het kleurresultaat van de print. Transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk. Controleer daarom altijd je bestanden via het uitvoervoorbeeld. Mocht dit afwijken van het gewenste resultaat, dan raden wij aan je bestand af te vlakken.