Pagina FAQ’s

Hieronder tref je de antwoorden op enkele veel gestelde vragen aan. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust met ons op.

Digitaal versus offset/druktechnieken

Wat is het verschil tussen digitaal en offset drukwerk?
Een digitale drukpers gebruikt geen drukplaten en heeft weinig tot geen stelvellen nodig om je order drukgereed te maken. De startkosten liggen daardoor veel lager dan bij het inzetten van een offsetpers. Door de duurdere digitale inkten zijn de vaste kosten per drukvel echter hoger dan bij offset. Vaak ben je bij lage oplages voordeliger uit met digitaal en bij hoge oplages met offset voordeliger uit.
Beide processen geven overigens een helder en haarscherp drukbeeld.
Trouwens: verwar digitaal drukken niet met een kleurenlaserprinter. We drukken op de nieuwste digitale drukpersen, met dezelfde rasters en papiersoorten als onze conventionele offsetpersen. De kwaliteit is vergelijkbaar.

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Dit is een kleursysteem bedoeld om met zo min mogelijk kleuren ‘alle kleuren’ te kunnen creëren. Wanneer je met een vergrootglas een stukje full-color drukwerk bekijkt, zie je dat het bestaat uit rozetjes van deze vier kleuren. Een ander bekend kleurensysteem is RGB (rood, groen, blauw).

Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert en Matching System slaat op het systeem van het exact bepalen (mengen) van de kleur. Elke kleur heeft – wereldwijd – een uniek nummer.
Voor drukwerk in één of eventueel twee kleuren wordt meestal niet voor full colour drukwerk gekozen. Het werken met PMS-kleuren is dan een goedkoper alternatief.

Wat betekent RGB?

Een ander kleursysteem (naast PMS) is RGB. Dit bestaat uit rood, groen en blauw, ook wel licht- of monitorkleuren genoemd. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren, daarom moet je je bestand eerst omzetten naar CMYK voor we je drukwerk in productie nemen.

Wat is het verschil tussen PMS-kleuren en full color?

Het Pantone Matching System (PMS) is een standaard kleurensysteem voor drukwerk. Iedere kleur heeft een uniek nummer met de juiste specificaties. PMS-kleuren worden vooraf gemengd. Wanneer er dus voor een bepaalde kleur wordt gekozen wordt er ook echt met die kleur gedrukt.
Dit in tegenstelling tot de Full Color druktechniek (CMYK), waar een raster wordt gebruikt. Dit raster bestaat uit allemaal kleine puntjes, samengesteld uit de vier basiskleuren cyaan, magenta, geel en zwart.
Full color druktechniek wordt gebruikt voor drukwerk waarin alle kleuren worden gebruikt (foto’s en tekeningen). PMS-kleuren worden gebruikt voor bijvoorbeeld huisstijlen en logo’s.

Wat betekent DPI?

Dpi is het aantal punten (dots per inch) van een afbeelding, ook wel resolutie genoemd. Eén inch is 2,54 centimeter. Hoe meer van deze ‘dots’ (beeldpunten) op een klein oppervlak staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeelding.

In welke resolutie moet ik de bestanden aanleveren?

De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand.
In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 150 dpi. Voor drukwerk geldt een hogere resolutie. We geven je enkele tips:

  • Vanaf 150 dpi: voor drukwerk raden we 300 dpi aan, hou in ieder geval minimaal 150 dpi aan.
  • Tussen 70-150 dpi: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
  • Tussen 30-70 dpi: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
  • Minder dan 30 dpi: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar.
Wat is ‘houtvrij’ papier?

Houtvrij’ papier betekent niet dat er geen hout in het papier zit, maar dat niet verkleurt. Krantenpapier wordt geel door lignine dat in de celstof van papier zit. Dit papier noemen we daarom ‘houthoudend’. Papier zonder lignine is ‘houtvrij’ papier.

Wat is het verschil tussen coaten en uncoated papier?

Coated papier is aan beide zijden voorzien van een dunne strijklaag. De kleurkracht is hierdoor hoger dan die bij uncoated papier. Coated papier is uitstekend geschikt voor brochures, flyers en folders.
Een andere eigenschap van uncoated papier: deze is vaak beter beschrijfbaar of te bedrukken met bijvoorbeeld een laserprinter.

Hoe bereken ik het gewicht van het geselecteerde papier?

Het gewicht van papier wordt aangeduid in gram per m2. Het gewicht van jouw product per stuk bereken je als volgt:
Gewicht (g) = lengte (m) x breedte (m) x gramgewicht (g).

Hoe bereken in het gewicht van mijn envelop?

Het gewicht van enveloppen wordt aangeduid in gram per m2. Het gewicht van jouw envelop per stuk bereken je als volgt:
Gewicht (g) = (lengte (m) x breedte (m) x gramgewicht (g) x 2) x 110%
De 2 staat voor de voor- en achterkant van de envelop, de 10% verwijst naar de klep en de gelijmde delen.

Wat is grijperwit?

Grijperwit is de marge waar de pers de envelop vastpakt. Dit gedeelte is niet te bedrukken. C5, EA5, EA5/6 en C5/6 enveloppen hebben 11 mm grijperwit aan de klepzijde. De overige enveloppen hebben grijperwit aan de rechterkant.

Wat is overdruk?

Bij overdruk worden lagen die over elkaar heen liggen in het ontwerp met elkaar gemengd. Dit wil zeggen dat niet alleen de bovenste laag zichtbaar is, maar ook de laag hieronder. Zonder overdruk zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.
Overdruk wordt vrijwel alleen gebruikt voor 100% zwarte teksten, die in een gekleurd vlak staan.
Overdruk is pas zichtbaar in het eindresultaat, als het ontwerp al gedrukt is. Wie overdruk op de verkeerde plekken in het ontwerp heeft staan, kan voor een vervelende verrassing komen te staan.

Wat is dispersielak?

Dispersielak is een overall laklaag die de inkt afsluit. Met het aanbrengen van een dispersielaklaag bescherm je niet alleen je drukbeeld tegen vochtige vingers en onderling smetten van pagina’s, het is vooral een verfraaiende (matte) finishing touch. Bovendien zorgt de lak voor snelle verwerking van drukwerk.
Dispersielak wordt alleen bij offset toegepast.

Wat is foliedruk?

Foliedruk is een speciaal drukproces waarbij een dunne kleur- of metaalfolie met hoge druk op het drukwerk wordt aangebracht. Dit geeft je drukwerk een extra exclusieve uitstraling. Je hebt de keus uit o.a. goud- of zilverfolie.

Wat is UV-spotlak?

Stansen is het uitsnijden van drukwerk in een bepaalde vorm. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos. Elk type drukwerk kunnen wij volledig naar jouw wensen in een speciale vorm uitsnijden.
Door het aanbrengen van stanslijnen blijft een bedrukt vel papier of karton intact, maar kan de gewenste vorm op een later moment uit het papier gedrukt worden.
Let op: een stansvorm wordt op maat gemaakt. Het stansen van drukwerk is daarom alleen interessant bij grote oplages.
Rillijnen zijn vouwlijnen waarmee het drukwerk in de juiste vorm gevouwen wordt. Deze techniek wordt alleen op zwaarder papier toegepast, zodat de rug niet breekt bij het vouwen.

Wat zijn perforatielijnen?

Met perforatielijnen kan (een deel van) je drukwerk eenvoudig losgescheurd worden. Denk aan antwoord- en entreekaarten.

Wat is een TIFF-bestand?

Tagged Image File Format (TIFF) is een flexibele bestandsindeling voor de opslag van foto’s. Deze bestanden zijn minder geschikt om te delen of om als drukwerkbestand te gebruiken vanwege de grootte.

Wat betekent EPS?

Een EPS-bestand kan 2D vector graphics, bitmap afbeeldingen en tekst bevatten. EPS-bestanden worden voornamelijk in de grafische sector gebruikt en zijn onder andere met Adobe Illustrator en Adobe Photoshop te openen.

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit vector informatie, gemaakt in een grafisch tekenprogramma. Dit kan bestaan uit vele individuele objecten, opgebouwd uit lijnen, curves en vormen, aangevuld met kleuren, patronen en effecten. Doordat de objecten uit vectoren bestaan kunnen ze onbeperkt geschaald worden, met behoud van kwaliteit. Zie ook onze blog over Vectorbestanden.