Wat is een vector bestand?

Door : Matthijs Luiten

Communicatieconsultant | Eigenaar Drukmakers Met mijn ervaring op het gebied van marketing en realisatie verras ik bedrijven graag in de vrijheid die wij kunnen bieden op het gebied van offline communicatie.

Apr 28, 2022

Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is een grafische afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.

Dit komt doordat de afbeelding is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. In onderstaande afbeelding is het verschil tussen een pixelbestand (links) en een vectorbestand (rechts) zichtbaar.

Als een vector bestand wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een vector bestand oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Tegenhanger van vector bestand: pixel bestand

Een pixel bestand is de tegenhanger van een vector bestand. Voorbeelden hiervan zijn JPG, PNG, BMP en GIF. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand wazig wordt als deze wordt uitvergroot, terwijl een vector bestand onbeperkt kan worden vergroot zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Veel bestanden die op internet gevonden worden zijn pixelbestanden, en daarmee niet (altijd) geschikt voor drukwerk.

Vector bestandsformaten

Veelvoorkomende vector bestandsformaten zijn:

  • EPS (meest gebruikt omdat deze door bijna elk grafisch programma kan worden geopend en bewerkt)
  • AI (Adobe Illustrator)
  • CDR (CorelDRAW)

Waarvoor vector bestand nodig?

Voor het laten bedrukken van kleding en relatiegeschenken met je eigen afbeelding / logo is een vector bestand noodzakelijk. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld auto bestickering.

Voor de opmaak van drukwerk zoals visitekaartjes, briefpapier, flyers en posters geven we ook de voorkeur aan het werken met vector bestanden. Want hiermee kunnen we de beste kwaliteit leveren.

Vector bestand maken

Vaak heeft je vormgever of reclamebureau reeds een vector logo beschikbaar. Mocht dat echter niet het geval zijn, of heb je zelf een logo ontworpen dan kunnen we een vector bestand maken door de afbeelding over te trekken in een grafisch tekenprogramma. Dit wordt ook wel vectoriseren genoemd. Hier zijn eenmalig (beperkte) kosten aan verbonden, het voordeel is dat je dan ook voor toekomstig drukwerk het juiste bestand in huis hebt!

Drukmakers is gevestigd in Amersfoort en adviseert je graag over de juiste bestanden voor je drukwerk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

BRON: viavector.eu

Meer blogs…